Barnfotografering

Barnfotografering

Att barnfotografering är en härlig utmaning. Den här lilla flickan var bara tre veckor veckor när vi fotograferade henne.

Vid fotografering av riktigt små barn (under 10 kg) använder vi oss av en sk ”beanbag” som fotoyta/bakgrund. En ”beanbag” är en yta med sträckt tyg som spänts upp i en ram på ca 1x1m. Det ger en mjuk och följsam yta och gör det lätt, även för de allra minsta barnet, att ligga stilla. Med hjälp av kuddar kan man bygga upp stöd under tyget för barnet. Det är lätt att byta tyg till en annan färg om så önskas och med lite extra tyg i bakkant så kan du enkelt öka höjden på bakgrunden om det behövs.

Vi använder oss alltid av en checklista när vi planerar för barnfotografering för att säkerställa att vi tänker på allt. Den återfinns längre ner i inlägget. Vi följer checklistans punkter till den är klar sen riggar vi vår utrustning för att vara redo för action. Fotograferingen börjar när föräldrarna bedömer att barnet är redo. Sedan placeras barnet i en ”beanbag” och då gäller det för oss att vara redo. Vid den här fotograferingen hade vi tur och vi lyckades fånga en fin blick och ett litet leende på flickan. Vi fick ta flera pauser för att ge både barn och föräldrar lite vila.

Receptet för att lyckas med barnfotografering är:

 • Noggranna förberedelser
 • Jobba snabbt när det är ”tagning”
 • Ta många pauser

Det är viktigt att ha gott om tid då fotograferingen lätt kan dra ut på tiden.

Den här gången gick allt bra och vi fick fina bilder och en nöjd kund. Det finns dock tillfällen då det inte fungerar med barnet. När detta inträffar och att det trots flera pauser inte vill fungera så är det oftast lika bra att avbryta och försöka igen vid ett senare tillfälle. Om detta inträffar hos oss så blir omtagningen kostnadsfri för vår kund.

Välkomna att höra av er om ni behöver en professionell barnfotograf i Linköping.

Checklista för barnfotografering

 • Samarbete med föräldrar.
  • Vilken typ av bilder har de tänkt sig?
  • Vad ska barnet ha på sig?
  • Ska det vara med någon rekvisita?
 • Val av plats/lokal.
  • Den här barnfotograferingen skulle genomfördes i hemmamiljö hos kund. Vi tog reda på lokalen (rummets) storlek och möblering. Det fanns en säng i rummet som vi bestämde oss för att använda som bas till den fotomiljö vi skulle bygga upp. Takhöjden var relativt låg men genom att använda mindre ljusspridare (85 cm transparenta paraplyer) så blev vi inte så störda av den begränsade takhöjden. Däremot var det begränsat med utrymme runt sängen vilket gjorde det svårt att få en optimal placering av belysningsstativen. Vi valde då att låta en person handhålla ett av paraplyerna för att uppnå en bra ljusbild. Hade fotograferingen genomförts i i vår egen studiomiljö så hade allt såklart varit mycket lättare då vi precis vet vilken ljussättning som vår egen lokal behöver.
 • Tidpunkt och miljöfaktorer.
  • När tror föräldrarna att förutsättningarna är bäst för att fotografera mht sömn och mat?
  • Vilket naturligt ljus finns i rummet vid tänkt tidpunkt för fotograferingen?
  • Har rummet gardiner för att eventuellt stänga ute oönskat ljus?
  • Hur är temperaturen i rummet. Det får inte var kallt i rummet när småbarn ska fotograferas.
 • Val av fotoyta/fotobakgrund.
  • För fotografering av riktigt små barn/bebisar använder vi oss av en sk ”beanbag”. För lite större barn så fungerar det bra med vanliga fotobakgrunder.
 • Val av ljusformare och placering.
  • Mot bakgrund av att det gäller att vara beredd när läge ges och det går inte att ”ta om ögonblicket” har vi valt att jobba med en relativt jämn belysning mot barnet. För att åstadkomma det använder vi oss av två stycken ljuskällor med lite mer ljus på den ena sidan än den andra (ca 1:2). I studio blir det studioblixtar med softboxar och vid ”hemma hos” arbeten använder vi portabla batteriblixtar (Elinchrom ELB 500) med transparenta paraplyer. En enkel ”clamshell lightning” kan också fungera fint med ett litet komplement på ena sidan. Ljusformarna ska placeras relativt nära motivet så
 • Kamera och inställningar.
  • Såklart fotograferar vi i manuell raw mode. Vi kör oftast på 1/125 sek F8 för att kunna hantera lite rörelser och samtidigt får ett hyggligt skärpedjup i bilderna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top